Luni-Vineri 7:00-15:00
Ce este Qi
Qi este substanța de bază și forța motrice a corpului nostru. Este ca un fel de combustibil al corpului nostru. Datorită Qi, corpul nostru poate îndeplini anumite funcții.
De obicei, traducem Qi prin "energie". Este activatorul funcțiilor, este sursa de căldură a corpului nostru, partea yang a acestuia formează un înveliș protector în jurul nostru și face parte din imunitatea noastră, reglează fluxul de sânge și menține sângele în sistemul vascular, este responsabil de metabolism, adică de funcționarea metabolismului nostru, și furnizează corpului nostru nutrienți care sprijină funcționarea și regenerarea acestuia.
Mai multe despre funcțiile Qi-ului pot fi găsite aici.
Calitatea Qi-ului nostru este influențată de calitatea și puterea esenței pe care am preluat-o de la strămoșii noștri, de calitatea alimentelor pe care le consumăm și de calitatea aerului pe care îl respirăm. Și, de asemenea, de puterea organelor care produc Qi din alimente și aer.
Qi poate fi deficitar în organism ca întreg sau poate fi deficitar în organe individuale.
Simptomele tipice ale deficienței generale de Qi sunt:
Când vorbim despre deficitul de Qi, ne referim de obicei la deficitul de Qi al splinei. Cu toate acestea, Qi poate fi deficitar și în majoritatea celorlalte organe - în Plămâni, atunci ne este mai greu să respirăm, în Rinichi, atunci avem o problemă cu incontinența, în Inimă, atunci putem avea o problemă cu aritmiile etc.
Simptomele de bază ale deficienței Qi-ului splinei sunt:
Principii generale
Dieta ar trebui să întărească Qi-ul splinei prin mese simple, bine gătite, cu relativ puține ingrediente. Baza dietei este reprezentată de carbohidrați complecși suplimentați cu cantități mici de proteine de înaltă calitate și legume gătite ușor. Alimentele trebuie să fie proaspete, plăcute ochiului și gustului și, de preferință, preparate din produse locale de sezon.
Deși toate alimentele trebuie gătite, nu este recomandat să le gătiți prea mult până când devin moi. Legumele cu frunze verzi și fragede, precum broccoli și fasolea, necesită doar o gătire ușoară, în timp ce rădăcinoasele și cerealele își vor păstra forma, textura și Qi chiar și după o gătire lentă și îndelungată.
Procesul de digestie începe în gură, așa că mâncarea trebuie mestecată bine și savurată încet. Mâncarea trebuie savurată. O dietă strictă sau monotonă este dăunătoare splinei.
Prepararea alimentelor
Doar prepararea poate avea un efect semnificativ asupra calității generale a Qi-ului și asupra efectelor benefice ale alimentelor. Este de la sine înțeles că mâncărurile preparate cu dragoste și plăcere sunt mai gustoase decât cele cumpărate din magazine sau preparate în grabă sau cu dezgust. Acesta este adesea un obstacol, deoarece nu tuturor le place să gătească sau nu au timp. Cu toate acestea, acordarea de timp și efortul de a vă hrăni este în sine o parte importantă a procesului de vindecare.
Rezervarea de timp în weekend pentru a pregăti supe groase și hrănitoare, ciorbe de legume și carne și tocănițe pentru săptămâna următoare este o modalitate de a vă implica activ în procesul de întărire a splinei. Procedând astfel, vă veți îmbunătăți, de asemenea, bunăstarea mentală, ceea ce este benefic și pentru splină.
Alimente interzise
Pentru a întări Qi-ul splinei, este important să:
Compoziția proporțională a alimentelor în cazul deficitului de Qi
Carbohidrații ar trebui să fie principala componentă a aportului alimentar (40-60%), restul fiind reprezentat de legume gătite (30-40%) și proteine de bună calitate (10-20%). Acest lucru este deosebit de important în primele etape ale tratamentului. Pe măsură ce splina devine mai puternică, se pot adăuga, desigur, alte elemente ale dietei. Cu toate acestea, în cazul unei umezeli mai mari, volumul aportului de carbohidrați trebuie monitorizat cu atenție. Dacă splina a devenit deja mai puternică sau dacă vă aflați într-un climat cald, pot fi adăugate cantități mai mici de legume cu frunze (pentru sandvișuri etc.).
Unul dintre cele mai bune alimente pentru a o ajuta pe Slezina să-și refacă Qi-ul poate fi terciul de orez congee.
Acesta este un terci de orez fiert îndelung. De obicei, orezul este fiert cu apă într-un raport de 1:9. Congee poate fi aromatizat cu o varietate de ingrediente.
Pentru mai multă inspirație cu privire la modul de preparare a terciului de orez congee, consultați această rețetă.