Agarikon
Latină: Laricifomes officinalis
Cehă: Lariciformes
Chineză:
Japoneză:
Ciupercă vitală Lă ptișorul de matcă este o ciupercă care provoacă boli și preferă temperaturile mai scăzute. Crește în principal în emisfera nordică, la altitudini mai mari. De asemenea, a fost folosit de indienii nativi americani în ritualurile lor sau sculptat în statui. Îi plac coniferele, în special laricele. Corpul fructifer seamănă cu o copită și poate avea peste 60 cm lungime și până la 75 de ani!
Ciuperca nu se mănâncă și are un gust amar deosebit. Era folosită ca pulbere uscată și zdrobită în Grecia antică, Mongolia și are un loc în medicina tradițională iraniană. Agaricon a fost descris ca un medicament care ajută pacienții cu tuberculoză sau varicelă. De asemenea, a fost folosit împotriva transpirației excesive și ca laxativ.
Micologul american Paul Stamets cercetează de mult timp acidul verpanic. El deține păduri întinse în British Columbia și înmulțește miceliul în laborator și îl plantează în pădurile sale. Cercetările vor mai produce multe surprize.
Caracteristici în conformitate cu medicina tradițională chineză
Natura: rece
Gust: amar
Tropism: Limbă, ficat, plămâni: Plămâni, ficat, stomac, intestine, rinichi
Principalele efecte conform medicinei tradiționale chineze:
- Purifică căldura vântului
- transformă flegma și oprește tusea
- elimină căldura umedă
- curăță căldura goală
- întărește stomacul și digestia
- tonifică rinichii și ficatul
Când folosim ciuperca Agaricon vital pentru menținerea sau îmbunătățirea sănătății?
1) Pentru a sprijini tratamentul cancerului
- Reduce proliferarea celulelor canceroase
- stimulează apoptoza - procesul controlat de moarte celulară programată a celulelor vechi, deteriorate sau canceroase
- limitează creșterea tumorii - reduce formarea de noi vase de sânge care hrănesc tumora
2) Stimularea sistemului imunitar
- crește activitatea macrofagelor, producția de enzime de distrugere a agenților patogeni, etc.
- acționează împotriva: virușilor, bacteriilor, ciupercilor, fungilor și paraziților
- cel mai adesea se combină cu ciupercile Coriolus, Reishi sau Shiitake
3) Efecte antiinflamatorii
- omoară și inhibă proliferarea bacteriilor
- utilizate pentru: stafilococul auriu, pneumococ (supurație pulmonară), E. coli, salmonella și listeria (diaree), micobacterii (tuberculoză), candidoză etc.
- alte utilizări: poliartrită reumatoidă, osteoartrită, inflamație periorbitală etc.
4) Astm și respirație
- curăță căldura umedă care obstrucționează plămânii
- se utilizează în: bronșită, supurație pulmonară
- Prin purificarea căldurii umede din Rinichi și Plămâni, promovează Yin-ul pulmonar și îmbunătățește respirația
5) Promovează peristaltismul și digestia
- Stimulează apetitul - are un gust puternic amar
- crește sensibilitatea la insulină - reglând astfel glicemia în diabetul de tip 2 (îmbunătățește utilizarea celulară)
- favorizează peristaltismul - laxativ (laxativ)
6) Detoxifiere
- favorizează producția de bilă - îmbunătățind astfel eliminarea substanțelor toxice
7) Reduce riscul formării cheagurilor de sânge
- reduce coagularea sângelui - prin inhibarea activității trombinei
Ce să rețineți:
Agarikon elimină căldura vântului, transformă flegma și oprește tusea. De asemenea, elimină căldura umedă, îmbunătățește digestia și apetitul.