Luni-Vineri 7:00-15:00
Descrierea imaginii deficienței Yang
Yang este la fel de important în corpul nostru ca soarele pe cer. Ne putem gândi la el ca la pietricelele din corpul nostru care furnizează căldura și energia necesare pentru funcționarea tuturor organelor noastre și pentru mișcarea și circulația sângelui. De asemenea, este esențială pentru menținerea energiei și căldurii în organism.
Deficiența Yang este foarte asemănătoare cu deficiența Qi, dar include senzații mai intense de frig, paloare, mâini și picioare reci și un sentiment de epuizare mentală și fizică. Slăbirea Yang a Rinichiului și a Splinei încetinește digestia și provoacă probleme digestive precum balonare, metabolism încetinit și îngrășare. Atunci când Yang-ul Rinichiului este slăbit, apar probleme precum urinarea frecventă sau nocturnă, scăderea libidoului, impotența și probleme de fertilitate. Organismul reține mai mult lichid, ceea ce duce la umflături, diaree și sărituri de menstruație sau slăbirea ciclului menstrual.
Atunci când se tratează deficiența Yang prin modificarea alimentației, se aplică aceleași principii ca în cazul tratamentului deficienței Qi. Scopul principal este de a menține un randament ridicat al splinei. Singura diferență este adăugarea de alimente fierbinți de dragul splinei și rinichilor Yangu și excluderea alimentelor crude, inclusiv a legumelor cu frunze. Proporțiile ingredientelor alimentare rămân aceleași ca în cazul deficitului de Qi al splinei.
Deficiența de splină Yangu
Deficitul de splină Yangu este mai sever decât deficitul de Qi și duce la o reducere semnificativă a eficienței digestive. Compoziția de bază a dietei nu este modificată, dar se adaugă alimente calde și condimente suplimentare.
Deficitul de rinichi Yangu
Yang Ledvin trebuie să fie încălzit și întărit prin splină prin utilizarea unei diete de întărire a splinei Yang. De asemenea, este benefică adăugarea unor alimente specifice de încălzire a Rinichilor. Dacă pacientul suferă de umflături, dieta poate fi completată cu alimente diuretice, cum ar fi țelina sau salata fierte.
Metoda de preparare a dietei
Sunt preferate prăjirea, coacerea și gătitul îndelungat. În general, sunt potrivite micile dejunuri calde, cum ar fi terciurile de cereale, ouăle, supele (de cereale, de legume sau de carne). Nu este bine să forțăm digestia cu alimente crude, care aduc frig suplimentar organismului. Iarna putem avea o alimentație ușor picantă, care încălzește și stârnește energia.
Splina: În plus față de alimentele potrivite pentru tratarea deficienței de Qi, trebuie pus accentul pe alimentele care încălzesc, cum ar fi orezul (în special sub formă de terci), ovăzul, păstârnacul, cartofii dulci, ceapa, prazul, bulionul, carnea de miel, de vită, de pui, creveții, compotul de fructe și castanele comestibile. De asemenea, creșteți aportul de condimente precum ghimbir uscat, cuișoare, paprika, cardamom, scorțișoară, rozmarin, turmeric, anason stelat și nucșoară.
Rinichii: Cuișoare, semințe de schinduf, fenicul, piper negru, scorțișoară, ghimbir uscat, rozmarin, anason stelat, nuci, castane, fistic, miel, somon, fasole neagră, ceapă, praz, arpagic, midii, rinichi de miel și de vită.
Alimente interzise
Fructe și legume crude, germeni și salate, spanac, roșii, boabe de soia, tofu, orez lipicios, ouă, alge marine, alimente excesiv de sărate sau dulci, produse lactate, oțet, nuci și semințe, lapte de soia, băuturi răcite sau cu gheață.
Totul cald. Eliminați complet alimentele reci. Îmbrăcați-vă adecvat iarna pentru a împiedica energia yang să scape din corp.
Avem nevoie de:
Procedură: Se curăță, se spală și se curăță ghimbirul:
Se spală, se decojește și se feliază subțire ghimbirul. Se curăță ceapa de primăvară și se taie în fâșii mici. Turnați apă caldă peste urechea lui Iuda, lăsați să stea aproximativ 15 minute, apoi stoarceți apa și tocați mărunt. Puneți totul într-o oală, acoperiți cu apă și aduceți la fierbere. Se reduce la minimum și se fierbe timp de 30 de minute. Se condimentează cu sare și se servește.
Supa este foarte hrănitoare pentru oboseală, frisoane, probleme digestive după diaree sau răceală și pentru lipsa poftei de mâncare.
Încercați o baie de picioare seara. Adăugați 2 linguri de sare de masă, săruri Epsom sau ierburi sau uleiuri vegetale (cimbru, rozmarin, cuișoare) în apă fierbinte. Înmuiați-vă picioarele în apă timp de 20 până la 30 de minute. Pregătiți un ceainic cu apă caldă la masă, astfel încât să puteți reumple apa. De fiecare dată când umpleți din nou apa, scoateți picioarele afară pentru a nu vă scaldă. Baia va favoriza încălzirea și activitatea metabolică și vă va ajuta să vă încălziți mâinile și picioarele. După baie, vă puteți masa tălpile picioarelor cu Alpa sau o altă cremă încălzitoare pe bază de plante. Susține energia rinichilor.