Luni-Vineri 7:00-15:00
Dieta este unul dintre pilonii fundamentali ai sănătății, ai imunității puternice și ai condiției fizice generale în conceptul de medicină tradițională chineză. O dietă necorespunzătoare poate fi responsabilă pentru până la 20% din diverse probleme de sănătate. Și nu mă refer doar la compoziția dietei, ci și la modul în care procesăm, pregătim și consumăm alimentele. Medicul Jiang Chao, în lucrarea sa despre dietetica aplicată, scrie: "Cel care își poate cultiva natura mănâncă doar după ce i se face foame și totuși nu mănâncă suficient; bea doar după ce îi este sete și totuși nu bea prea mult; mănâncă mai des și puțin, mai degrabă decât deodată și mult. Astfel, în sațietate există și foame, iar în foamete există și sațietate."
Ca și în alte domenii ale vieții noastre, medicina chineză recomandă principiul proporționalității în alimentație. Orice extremă este greșită. Dacă mâncăm prea puțin, splina noastră (în cuvintele medicinei occidentale, sistemul nostru digestiv) nu va avea suficientă energie pentru a produce Qi și sânge, care este combustibilul corpului nostru, și vom lâncezi. Inițial, vom fi obosiți și vom dezvolta treptat diverse dizarmonii provenite din așa-numita deficiență. Dacă mâncăm în exces, vom copleși splina și îi vom slăbi funcția de transformare a alimentelor. Digestia noastră va încetini, organismul nu va produce suficientă energie Qi și sânge și, din nou, corpul nostru va lâncezi. În plus, o splină slăbită produce prea multă așa-numită umezeală patologică, care tinde să se instaleze în organism. Aceasta se manifestă prin grăsime, umflături sau secreții ginecologice. Ea este, de asemenea, cauza producerii mucusului. Și nu doar cele evidente, pe care le adulmecăm sau le tușim, ci și cele ascunse, care determină formarea de "dopuri" ce împiedică libera circulație a energiei Qi. Care la rândul ei duce, de exemplu, la dureri de cap, amețeli sau diverse probleme asimetrice și, dacă energia este puternic blocată, chiar la cancer. Și aici aș dori să mă opresc.
Mai mult de jumătate dintre persoanele care iau ciuperci vitale pentru a susține organismul sunt bolnavi de cancer, așa că vreau să menționez câteva lucruri importante despre nutriția pentru cancer.
În perioada în care am fost implicat în terapia cu ciuperci vitale, am întâlnit multe abordări alimentare pe care oamenii le aplică atunci când au cancer. De la cele care au o justificare rațională la cele care sunt absurde. De la diverse diete de înfometare la diete axate pe anumite alimente.
Așadar, cum abordăm dieta din medicina chineză pentru cancer? Trebuie să subliniez de la bun început că nu există un adevăr unic aici. Fiecare persoană este diferită. Echilibrul corpului fiecăruia este stabilit diferit. Anumite alimente pot ajuta o persoană și pot dăuna alteia. Acest principiu al individualității trebuie ținut mereu în minte. Nu există un Sfântul Graal în dietă, deși unii oameni îl caută în mod constant. Iar unii susțin că l-au găsit. Sau există? Citiți mai departe.
Există, de asemenea, multe tipuri de cancer și acestea au cauze diferite. Și din acest motiv, este greu de găsit o unitate în această diversitate. Dar să încercăm.
Avem două teze de la care să pornim:
Pentru primul punct, știm că principala sursă de restaurare a Zheng Qi este organul Splină. Așadar, Qi-ul splinei trebuie să fie hrănit și întărit. Ceea ce înseamnă să consumăm alimente care ne dau multă energie, dar care nu ne îngreunează. Gândiți-vă că trebuie să produceți cât mai multă energie cu cât mai puțină muncă. Corpul tău trebuie să lucreze cât mai eficient posibil. Oferiți-i nutrienți ușor digerabili și de bună calitate și nu îl supraîncărcați cu lucruri care nu îi aduc beneficii și care îl slăbesc. Trebuie să fim suficient de puternici și medicali pentru ca organismul nostru să poată lupta eficient împotriva inamicului și pentru a putea face față unui tratament convențional drastic sub formă de chimioterapie sau radioterapie.
Cele de mai sus se aplică și celui de-al doilea punct. Că totul în corp trebuie să curgă liber. Prin slăbirea splinei, putem crea blocaje în digestie. Dacă Qi-ul splinei este slab, metabolismul încetinește, alimentele încep să stagneze în tractul digestiv și să creeze blocaje (manifestate prin balonare, constipație etc.). Dacă mâncăm multe alimente reci (cum ar fi salatele de legume în fiecare zi), frigul va încetini, de asemenea, fluxul de Qi și pot apărea blocaje în fluxul de Qi. Chiar și în primul an de medicină chineză, studenții învață lecția că un blocaj în organism poate provoca alte blocaje. Văd acest lucru foarte des în practică. Cu o dietă adecvată putem obține un flux liber de Qi, iar cu o dietă inadecvată putem încetini sau chiar bloca acest Qi.
Trebuie subliniat faptul că emoțiile și stresul au o influență mai mare asupra formării blocajelor în căile Qi. Emoții care sunt excesive sau reprimate. Deci mâncarea este importantă, dar starea noastră emoțională are o influență mult mai mare asupra formării blocajelor. La toate femeile care au venit la mine cu cancer la sân, stagnarea Qi-ului hepatic a putut fi urmărită în etiologie. De aceea, este foarte important să încercați să țineți emoțiile la distanță cu orice preț. Evitați stresul, învățați să lucrați cu el. Dar atenție, suprimarea emoțiilor este adesea mai periculoasă și este, de asemenea, o cauză mai frecventă a blocajelor.
Și cel mai important sfat în cele din urmă. Mențineți relații bune cu oamenii din jurul vostru. Iertați-i pe cei care v-au rănit. Fă pace cu ei. Arată dragoste față de semenii tăi în orice moment. Acesta poate fi cel mai bun medicament dintre toate.