Luni-Vineri 7:00-15:00
Timpurile de astăzi aduc constant noi provocări psihicului nostru. Ca i cum cele vechi nu ar fi fost suficiente. Inflaia, războiul, dezastrele, preul alimentelor, muli oameni sunt îngrijorai pentru locurile lor de muncă, muli oameni sunt îngrijorai că se vor îmbolnăvi sau că cei dragi se vor îmbolnăvi. Nici mass-media care evocă emoii de frică i confruntare nu adaugă nimic la toate acestea. Toate acestea creează o sarcină excesivă de stres asupra psihicului nostru. Muli oameni sunt supui din ce în ce mai mult unei presiuni enorme. Iar această presiune tinde, în timp, să se manifeste prin simptome fizice pe corpurile noastre. Se numete somatizarea stresului. Adică, procesele psihologice încep să aibă simptome fizice. Este, practic, o apărare a organismului nostru, prin care organismul încearcă să disipeze tensiunea mentală în corpul fizic.
Corpul nostru se străduiete în permanenă să menină homeostazia. Acesta se străduiete în permanenă să menină un mediu intern stabil, chiar dacă condiiile din jurul nostru se schimbă constant. Această stabilitate internă este necesară pentru ca toate procesele fiziologice să aibă loc. Somatizarea stresului joacă funcia unei astfel de supape în papirus prin intermediul căreia ne eliberăm tensiunea psihologică internă. Cu toate acestea, este un fel de ploaie. Simptomele fizice care urmează nu sunt, de asemenea, nimic din ceea ce ne place sau din ceea ce indică sănătatea noastră. Se vorbete adesea de dureri cronice i oboseală, de probleme neurologice i observăm adesea probleme digestive sau insomnii.
Medicina chineză nu vorbete despre homeostazie, dar vorbete despre o echilibrare constantă a energiei yin i yang, cu o medie de aur care se situează undeva la mijloc, fiind starea ideală. O stare ideală pe care nu o vom atinge niciodată. O stare de sănătate absolută. Este bine să trăim în armonie, astfel încât să nu existe fluctuaii extreme de yin i yang. Ceea ce, mai ales în ultima vreme, nu a mers întotdeauna bine. Este bine să urmăm calea moderaiei. În toate, în alimentaie, în muncă, în activităile sportive, în odihnă, în relaii, în sex... Toate extremele sunt nocive pentru organismul nostru i provoacă dezechilibre. Dezechilibre ale energiei yin i yang. Iar acestea se vor manifesta în cele din urmă ca boli.
Stresurile de somatizare sunt adesea un diagnostic de scăpare pentru medici. Nu puteți găsi cauza problemei? Stresul este de vină.
Dar chiar și teoria medicinei chineze afirmă că cauza bolii este în proporție de 70% psihicul nostru, 20% dieta noastră și doar 10% sunt alte cauze care sunt adesea în afara controlului nostru. Ereditatea, de exemplu. Dacă vă gândiți bine, starea noastră psihică este un factor destul de crucial dacă vrem să rămânem sănătoși.
O altă paradigmă a medicinei chineze spune: "O persoană sănătoasă este plină de Qi și sânge, iar totul curge liber în interiorul ei". Iar somatizarea tensiunilor este strâns legată de a doua parte a acestei afirmații, fluxul.
Chinezii cred că Qi curge prin corpul nostru. Ne putem gândi la Qi ca energie sau ca vibrație. Qi este adesea un punct de dispută între medicina chineză și cea occidentală. Nimeni nu a măsurat Qi cu niciun instrument, nu este vizibil pe un RMN, nu poate fi extras. Este o substanță puțin misterioasă. Curge pe căile acupuncturii la fel cum sângele curge prin vasele de sânge sau limfa prin căile limfatice. Qi are diferite funcții în organism. Îl încălzește, îl hrănește, îl protejează, îl mișcă, este responsabil de procesele fiziologice etc. Pentru a îndeplini aceste funcții, el trebuie să circule continuu și liber.
Ficatul este responsabil pentru fluxul de energie Qi în corpul nostru. Ficatul este unul dintre principalele organe sau sisteme care controlează toate procesele din corpul nostru. Iar una dintre funcțiile sale este să mențină fluxul liber de Qi. Problema este că Ficatul este un organ care este foarte sensibil la situațiile stresante. Stresul, care trezește diverse emoții în noi, limitează funcția lor de permeabilitate. În primul rând, Qi începe să încetinească. Se începe să se observe acest lucru, ca diferite tensiuni în corp sau ușoare dureri. Mai ales la femei, există locuri tipice unde se pot simți aceste tensiuni. Gâtul și zona tiroidei, sânii și pieptul, zona gâtului, stomacul și zona lombară sau zona inferioară a abdomenului. Deci, mai întâi energia Qi începe să stagneze. De exemplu, simțim un nod în gât, presiune în piept, o piatră în stomac sau balonare. Sau adesea în cabinet văd dureri de stres între gât și omoplat. Dacă nu reușim să facem Qi-ul să curgă din nou, alte substanțe precum sângele și mucusul vor începe să stagneze împreună cu Qi-ul. Și așa apar probleme mai grave. Cum ar fi nodulii tiroidieni, noduli în sâni, ulcere stomacale, fibroame uterine, chisturi ovariene. Există nenumărate scenarii. Unul dintre simptomele tipice este sindromul premenstrual. Conform medicinei chineze, menstruația este un blocaj fiziologic. La un moment dat în ciclul menstrual, organismul începe să rețină sânge. Ceea ce este un blocaj. Dar dacă Qi-ul hepatic stagnează mult timp, acesta tinde să amplifice toate celelalte blocaje care sunt în organism. De aceea, înainte de menstruație, femeile cu Qi hepatic stagnant au simptome mai pronunțate de stagnare și simt simptome precum dureri în partea inferioară a abdomenului sau în șolduri, dureri și sensibilitate la nivelul sânilor, dezechilibre psihologice etc.
Dar ce putem face în această privință? În primul rând, prevenirea este importantă. Este necesar să lăsați totul să curgă liber. Nu creați blocaje. Nu numai în corpul nostru, în psihicul nostru, ci și în mediul din jurul nostru. Stimulii din jurul nostru care creează stres nu vor dispărea niciodată. A lupta împotriva lor ar fi mai degrabă sisific. Avem două opțiuni. Fie evităm situațiile stresante, fie le înfruntăm. Evitarea stresului este o idee bună, dar uneori este greu de pus în aplicare. Dar, în limitele rațiunii, este o idee bună să încercăm.
Cealaltă opțiune este să ne confruntăm cu aceste provocări. Dar cum. Am spus mai sus că situațiile stresante creează blocaje. Așadar, dacă înfruntăm stresul cu forța, nu facem decât să ne pregătim pentru mai multe blocaje. Ne vom stârni extrem de mult emoțiile sau le vom suprima. Ambele vor duce la blocaje în fluxul de Qi. Cea mai bună cale este să acceptăm situațiile stresante. Să le acceptăm dacă nu le putem schimba pe moment. Fiți precum apa. Dacă lovești apa, aceasta nu va fi afectată prea mult și va continua să curgă liber. Observă-ți emoțiile ca și cum nu ar face parte din tine, ca și cum doar ar curge prin tine. Există, de asemenea, tehnici care ne pot ajuta să gestionăm mai bine stresul. Acestea includ practici de meditație precum Tai Ji, Qi Gong sau yoga, sau metoda mai modernă a atenției.
Este foarte important să mențineți relații bune cu cei dragi. Aș spune cu orice preț. Poate că acesta este cel mai important sfat din acest articol.
Dar uneori o schimbare de atitudine nu este suficientă. Manifestările somatice pot fi atât de pronunate încât nu se mai are puterea de a le inversa. Sau ar putea dura mult timp. Medicina chineză oferă mai multe metode de a schimba situaia. Una dintre ele este acupunctura, înepenirea acelor în punctele de acupunctură. Un acupuncturist priceput este capabil să folosească acele pentru a elibera blocajele din căi i a ajuta Qi-ul să circule din nou liber.
A doua opțiune este fitoterapia, tratamentul cu ierburi, ciuperci, minerale etc. Medicina chineză are în registrul său terapeutic rețete pe bază de plante care pot elibera Qi-ul hepatic stagnant. Ea are chiar rețete pentru scenarii mai grave în care, pe lângă Qi, sângele sau mucusul încep să se blocheze și apar manifestări deja palpabile ale stagnării, cum ar fi fibroame, chisturi, endometrioză, adenoame, tumori etc.
Unul dintre cele mai bune amestecuri pe care le folosesc pentru somatizare în practica mea este rețeta Xiao Yao San. Această rețetă a fost creată de un cunoscut medic la începutul secolului al XII-lea. Ea conține ierburi precum schinduful sau mimosa care pot elibera Qi hepatic. De asemenea, conține ierburi care întăresc Qi, cum ar fi atractylis sau lemn dulce. Acest amestec poate fi utilizat pentru toate problemele care sunt agravate de stres. Este excelent pentru diverse sentimente de tensiune, nevroze stomacale, anxietate sau sindrom premenstrual.
Există un alt amestec mai modern pe care îl prefer pentru somatizări. Funcționează destul de repede, în 14 zile pacientul vede de obicei o reducere a simptomelor. De obicei, acesta o descrie ca și cum problemele din jurul său nu îl mai deranjează atât de mult. Este ca și cum acestea trec prin el, nu îl ating. În general, el se relaxează. Amestecul este Hou Tou He Ping San. În plus față de plantele pentru relaxarea ficatului, acesta conține ciuperca Hericium, care este excelentă pentru somatizare, și include, de asemenea, plante pentru întărirea Shen-ului inimii și al sufletului. Inima este organul care găzduiește psihicul nostru.
Aș dori să mai semnalez o greșeală. Vorbesc despre ficat. Dar este vorba mai degrabă despre ficatul chinezesc, sistemul care mișcă energia Qi în organism, stochează sângele, ajută la digestie și este sensibil la emoții și stres. Și când spun ficat, mulți oameni se gândesc la ciulinul de lapte. Ciulinul de lapte este cu siguranță un mare ajutor, dar este mai mult un ajutor pentru ficat din perspectiva occidentală. Le regenerează celulele și le reface capacitățile metabolice. Eu vorbesc mai mult despre aspectul psihic al Ficatului. Ciulinul de lapte nu poate elibera Qi-ul hepatic blocat. Asta poate face prosobranțul chinezesc sau tuberculul shahor.
Lasă totul să curgă liber. Fii ca apa. Stresul din jurul tău nu va dispărea niciodată. Va deveni doar mai slab sau mai puternic. Unii oameni vor începe să ia, de exemplu, Hou Tou He Ping San și se vor simți ușurați. Dar dacă nu își schimbă abordarea față de situațiile stresante, problemele lor somatizate vor reveni din nou. La fel ca un pacient care mănâncă ardei iute în fiecare seară. În curând începe să îl doară stomacul. Îi pot da o rețetă pe bază de plante pentru acest tip de durere. Îl va face să se simtă mai bine. Dar dacă nu încetează să mănânce ardei iute în fiecare seară, nu va scăpa niciodată definitiv de durere.
Fii ca apa.