Luni-Vineri 7:00-15:00
Betaglucani.
Cele mai bune pentru imunitatea dumneavoastră
Ai auzit de betaglucani? tiai că acestea ne susin puternic imunitatea i că ar trebui să le luăm în mod regulat? Betaglucanii ne modulează sistemul imunitar, ceea ce înseamnă că întăresc capacitatea organismului de a se apăra împotriva agenilor patogeni i a infeciilor. Betaglucanii activează macrofagele i alte celule imunitare, iar acestea, la rândul lor, sunt mai capabile să recunoască i să distrugă microorganismele nedorite i dăunătoare din corpul nostru. Ca bonus, acestea ajută la scăderea nivelului de colesterol i la promovarea sănătăii intestinelor.
Betaglucanii sunt substane naturale care se găsesc în alimente precum ovăzul, orzul, ciupercile sau drojdia. Gândii-vă la ele ca la mici blocuri de construcie care stau la baza pereilor celulari ai acestor alimente.
Cel mai frecvent, beta-glucanii sunt extrai din drojdii precum Sacharomyces cerevisiae, dar studii tiinifice recente arată că cei mai activi beta-glucani se găsesc în ciuperci, mai exact într-un grup specific de ciuperci pe care le numim ciuperci medicinale. Printre cele mai cunoscute sunt Reishi, Cordyceps, Coriolus, Hericium, Maitake, Shiitake, Ciuperca sau Chaga.
Betaglucanii coninui în ciuperci au o structură mai complexă i ramificată, ceea ce le afectează activitatea biologică. În schimb, betaglucanii din drojdie au o structură mai simplă, cu mai puine puncte de ramificare. Această structură mai complexă este cea care face ca betaglucanii din ciuperci să fie mai intensi i mai eficieni în organismul nostru.
Betaglucanii, în principal beta-1,3/1,6-D-glucanii, sunt cea mai importantă substană din ciuperci care ne afectează sistemul imunitar. Cum o fac?
Rolul celulelor imunitare (macrofage, celule dendritice, neutrofile, limfocite sau celule NK) este de a proteja organismul de agenii patogeni i de diferite tipuri de infecii. Fără ele, am suferi de o gamă largă de boli.
Beta-1,3/1,6-D-glucanii ajută la combaterea bacteriilor, viruilor, drojdiei i a altor microorganisme dăunătoare. Ele contribuie, de asemenea, la prevenirea cancerului. Celulele canceroase apar în corpul nostru aproape în fiecare zi, dar, din fericire, organismul uman are mecanisme de apărare pentru a recunoate i distruge aceste celule anormale. Un sistem imunitar puternic este mai capabil să identifice i să elimine celulele canceroase i să efectueze diferitele reparaii ale ADN-ului care au loc în timpul diviziunii celulare.
Gândii-vă la sistemul imunitar ca la o armată care protejează constant organismul de invadatori. Fiecare celulă are o sarcină clar definită, iar toate celulele lucrează împreună pentru a menine organismul sănătos.
Fiecare celulă imunitară are pe corpul său receptori, senzori speciali (glicoproteine), prin intermediul cărora poate "recunoate" i "primi" semnale din mediul înconjurător. Atunci când o moleculă de beta-glucan se leagă de receptor, receptorul transmite această informaie celulei imunitare. Acesta îi spune sau îi dă instruciuni ce să înceapă să facă - să se apere, să elibereze substane specifice sau să înceapă să se dividă i să formeze mai multe celule imunitare.
Imaginai-vă acest mecanism ca un lacăt i o cheie. Receptorul este lacătul, iar molecula de betaglucan este cheia. Atunci când cheia se potrivete în încuietoare, încuietoarea se întoarce i descuie ua. Acest lucru crete dramatic activitatea celulei imunitare, care devine foarte activă în căutarea corpului i distrugerea a tot ceea ce nu are ce căuta acolo.
Îi aminteti de micua găină de metal pe o cheie din copilăria ta? Când a ajuns la cheie, a început să ciugulească frenetic. În acelai mod funcionează o celulă imunitară după ce beta-glucanul se leagă de receptorul său. Acesta "întinde" celula imunitară la fel ca un pui i îi crete enorm capacitatea de a scana activ întregul organism i de a distruge tot ceea ce nu este dorit.
Beta-1,3/1,6-D-glucanii din ciupercile medicinale acionează asupra sistemului imunitar prin mai multe mecanisme:
1. Activează macrofagele i celulele dendritice
Beta-1,3/1,6-D-glucanii din ciupercile medicinale interacionează cu receptorii de pe suprafaa macrofagelor i a celulelor dendritice, cum ar fi receptorul Dectin-1. Această legătură duce la activarea celulelor, determinând o cretere a fagocitozei (înghiirea agenilor patogeni) i a produciei de citokine care modulează în continuare răspunsul imun.
2. Stimularea neutrofilelor
Neutrofilele, care sunt eseniale pentru prima linie de apărare împotriva infeciilor, sunt, de asemenea, activate de beta-glucani. Beta-1,3/1,6-D-glucanii se leagă de receptorul complementului 3 (CR3), care sporete capacitatea neutrofilelor de a distruge agenii patogeni prin fagocitoză i eliberarea de ageni antimicrobieni.
3. Modifică răspunsurile imune adaptive
Celulele dendritice activate de beta-glucanii din ciupercile medicinale pot prezenta antigene limfocitelor T, ducând la activarea răspunsului imun adaptiv. Aceasta include proliferarea limfocitelor T specifice i producerea de citokine care promovează memoria imună pe termen lung i un răspuns mai eficient la infeciile viitoare. După combaterea unei infecii, unele celule îi amintesc de invadator i sunt pregătite să răspundă mai rapid i mai eficient la următorul atac.
4. Creterea produciei de citokine
Interaciunea beta-glucanilor cu celulele imunitare duce la eliberarea de citokine pro-inflamatorii, cum ar fi TNF-α, IL-1β i IL-12. Aceste citokine joacă un rol esenial în reglarea răspunsurilor imunitare, promovând reaciile inflamatorii i activând alte celule imunitare.
5. Acestea afectează microflora intestinală
Betaglucanii modulează răspunsul imun prin interaciunea cu microbiota intestinală. Acestea promovează creterea bacteriilor benefice din intestin, care joacă un rol important în reglarea sistemului imunitar i protecia împotriva agenilor patogeni.
6. Acionează asupra celulelor canceroase
Betaglucanii promovează, de asemenea, producia de citokine care reglează răspunsul imunitar i pot inhiba creterea tumorilor. În plus, unele studii sugerează că betaglucanii pot afecta direct celulele canceroase prin inhibarea creterii lor i prin inducerea apoptozei (sinuciderea celulară programată).
Dacă vă decideți să începeți să luați betaglucani, nu faceți compromisuri. Atingeți ciupercile medicinale și căutați producători de produse pe bază de ciuperci care enumeră nu numai cantitatea de polizaharide din extract, ci mai ales conținutul de betataglucani. Proporția ideală este de 30 până la 40%.
De asemenea, trebuie să știți că unii producători folosesc polizaharide care conțin puțini beta-glucani și care, prin urmare, nu întăresc în mod deosebit sistemul imunitar. Sau adaugă alte substanțe în produsele din ciuperci pe care le prezintă drept polizaharide eficiente.
Datorită procedurilor inovatoare de extracție și a metodelor moderne de testare, unii producători de top reușesc să crească proporția de betaglucani din extractele lor de ciuperci, sporind biodisponibilitatea acestora și menținând în același timp cantități optime de alte substanțe active , cum ar fi triterpene, enzime, acizi, minerale, vitamine, steroli etc. Ceea ce este foarte important.
Dacă doriți ce este mai bun pentru organismul dumneavoastră, solicitați producătorului teste care să dovedească cantitatea de beta-glucani din extract. Aceste teste ar trebui să fie efectuate de un laborator independent și de renume. Deoarece aceste teste sunt costisitoare și chiar destul de dificile, doar producătorii de calitate și reputați le fac cu adevărat.
Unul dintre producătorii dovediți pe piața europeană este compania cehă MycoMedica. Datorită tradiției și a unui standard ridicat și îndelungat de calitate a producției, veți fi siguri că cumpărați produse pe bază de ciuperci care conțin într-adevăr substanțele declarate pe ambalaj, deci produse de calitate, sigure și, mai ales, eficiente.
În noua gamă inovatoare PRO, am dus produsele din ciuperci la un cu totul alt nivel de calitate și conținut de beta-glucani. Vrei ce e mai bun pentru corpul tău.