Luni-Vineri 7:00-15:00
Ciupercile medicinale sunt studiate din ce în ce mai mult pentru rolul lor potenial în oncologie, în special ca terapie adjuvantă alături de tratamentele convenionale pentru cancer, cum ar fi chimioterapia i radioterapia. Unele specii de ciuperci medicinale au proprietăi imunomodulatoare, antitumorale i antiinflamatorii care pot fi benefice pentru pacienii cu cancer.
În mai multe țări asiatice, în special în Japonia, China și Coreea de Sud, unele ciuperci medicinale sunt aprobate ca parte a tratamentului cancerului. Aceste ciuperci sunt utilizate în principal ca adjuvanți ai tratamentelor convenționale datorită capacității lor de a modula sistemul imunitar, de a crește eficacitatea tratamentului, de a reduce impactul negativ al tratamentului convențional și de a îmbunătăți bunăstarea generală a pacienților.
Efectele ciupercilor medicinale în cancer au fost deja demonstrate clar de numeroase studii. Important este faptul că, atunci când sunt utilizate concomitent cu tratamentele convenționale, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia, acestea nu reduc efectul acestor tratamente.
Mai jos este prezentată o prezentare generală a celor mai studiate ciuperci medicinale și a posibilelor lor efecte în oncologie:
Principalele ingrediente active: polizaharide (beta-glucani), triterpenoizi.
Efecte în oncologie:
Principalele principii active: polizaharopeptide (PSP) i polizaharide-K (PSK).
Efecte în oncologie:
Principalele ingrediente active: acid betulinic, inotodiol, polizaharide.
Efecte în oncologie:
Principalele substane active: beta-glucani (în special fraciunea D).
Efecte în oncologie:
Principalele ingrediente active: Cordycepin, polizaharide.
Efecte în oncologie:
Principalele principii active: beta-glucani, ergosterol.
Efecte în oncologie:
Principalele substane active: polizaharide, sesquiterpene.
Efecte în oncologie:
Principalele ingrediente active: Lentinan (beta-glucan), eritadenină.
Efecte în oncologie:
Principalele principii active: triterpenoide, polizaharide.
Efecte în oncologie:
Principalele principii active: polizaharide, ergosterol.
Efecte în oncologie:
În ări precum Japonia i China, ciupercile medicinale sunt adesea încorporate în protocoalele de tratament al cancerului, în principal ca ageni imunoterapeutici pentru a sprijini apărarea naturală a organismului. Principalele lor roluri includ:
Ciupercile sunt foarte bine tolerate și există contraindicații rare cu alte medicamente. Practic, ciupercile nu pot fi supradozate.
Calitatea și forma de prelucrare a ciupercilor este importantă. Ciupercile atrag cu ușurință în ele substanțe nocive precum metale grele, pesticide, radioactivitate etc. Prin urmare, este important ca acestea să crească într-un mediu curat și ca producătorul să testeze apoi toată producția pentru a depista aceste substanțe nocive.
Prelucrarea ciupercilor este importantă. În scopuri terapeutice, se utilizează ciuperci prelucrate prin extracție, în care biodisponibilitatea substanțelor active este crescută, precum și concentrația acestora. Trebuie să se aibă grijă ca acestea să conțină cantități suficiente de substanțe active importante și să nu fie "diluate" de diverși aditivi, cum ar fi maltodextrina. Cele mai multe ciuperci ieftine, de exemplu, conțin doar 20% ciuperci, iar restul este doar amidon ineficient. Amidonul nu va dăuna, dar nu va ajuta.
Extractele moderne sunt standardizate la beta 1,3(1,6 D glucani, principala substanță activă care modulează imunitatea.
Ciupercile medicinale au potențial în oncologie, în special datorită proprietăților lor imunostimulatoare și anticancerigene. Acestea sunt adesea utilizate ca terapie adjuvantă alături de terapiile convenționale, cu scopul de a spori funcția imunitară, de a reduce efectele secundare ale tratamentului și de a îmbunătăți rezultatele pentru pacienți.