Luni-Vineri 7:00-15:00
Inima, splina și ficatul sunt cele mai strâns legate de sânge. Din perspectiva medicinei chineze, formarea sângelui este influențată de transformarea esenței din alimente și de transformarea esenței Jing din rinichi. Esența din alimente transportă energia Qi a splinei în plămâni, unde se amestecă cu Qi-ul pur inhalat, îmbogățit cu energia plămânilor și a inimii, și se infiltrează în vasele de sânge, unde se amestecă cu sângele pentru a se reface și a fuziona cu acesta. Transformarea esenței din Rinichi are loc în Măduva Osoasă și în Ficat.
Pentru ca sângele să își îndeplinească funcțiile, acesta trebuie să circule constant în vasele de sânge. Ocazional, dintr-un motiv oarecare, fluxul său încetinește și apoi se oprește, provocând un blocaj pe care îl numim stază de sânge (Xue Yu). Cauza stazei sângelui se poate datora stagnării Qi-ului hepatic, pătrunderii frigului în organism, îngroșării sângelui de către căldură, slăbirii Qi-ului, leziunilor externe sau slăbirii Yang-ului și dezvoltării frigului intern.
Staza de sânge perturbă mecanismul Qi și constituie astfel baza etiologică pentru multe probleme de sănătate diverse.
Principiile nutriționale principale privind imaginile cu stază de sânge sunt similare cu cele pentru stagnarea energiei Qi. Ar trebui evitate alimentele și obiceiurile care copleșesc ficatul (în special stresul), afectează circulația energiei Qi și a sângelui sau răcesc și constrâng vasele de sânge.
Alimentele picante sau încălzitoare sunt în general folosite pentru a stârni sângele stagnant. În cazul în care starea pacientului este complicată de căldură excesivă sau de deficit de Qi, ingredientele cu o esență caldă (cum ar fi paprika, ghimbirul și usturoiul) ar trebui utilizate cu prudență. Prudența este de rigoare atunci când se aplică o dietă de stimulare a sângelui în cazurile în care staza de sânge este complicată sau chiar cauzată de deficiența Qi sau Yang.
În general, staza de sânge este concomitentă unei alte boli sau este însoțită de alte afecțiuni. În astfel de cazuri, în loc să bazați o întreagă dietă pe alimente care stimulează sângele, este mai bine să completați pur și simplu orice dietă adecvată cu câteva alimente selectate din lista de mai jos. În cazul în care staza sanguină este principala afecțiune, se poate pune inițial un accent sporit pe alimentele care fluidizează sângele. Pe măsură ce starea pacientului se îmbunătățește, dieta poate fi ajustată în consecință.
Avem nevoie de:
Procedeul: Se pun la fiert semințele de chia:
Aveți nevoie de:
Procedură:
Preîncălziți cuptorul la 160 °C, tapetați o tavă cu hârtie de copt. Într-un castron mare, se amestecă toate semințele. Într-un bol mai mic, combinați bine apa, usturoiul și ceapa, turnați peste amestecul de semințe, condimentați cu sare și amestecați bine. Lăsați amestecul să se odihnească timp de 30 de minute până se îngroașă. Folosind o spatulă, întindeți amestecul pe o foaie de copt cu hârtie de copt, tăiați în orice formă cu o spatulă sau un cuțit și coaceți timp de aproximativ 30 până la 40 de minute.
Din nou, puteți înlocui ceapa sau usturoiul cu rozmarin, cimbru sau scorțișoară, etc.