Selectați țara în care doriți ca produsele să fie livrate. Vom personaliza site-ul în consecință, astfel încât să puteți selecta transportul și să plătiți pentru comanda dvs.

Dieta pentru stază de sânge (Xue Yu)

Dieta pentru stază de sânge (Xue Yu)

Sângele este fluidul dătător de viață care circulă în vasele noastre de sânge. Acesta are trei sarcini principale:
  • hrănește organismul
  • hidratează corpul
  • Este baza materială a psihicului nostru

Inima, splina și ficatul sunt cele mai strâns legate de sânge. Din perspectiva medicinei chineze, formarea sângelui este influențată de transformarea esenței din alimente și de transformarea esenței Jing din rinichi. Esența din alimente transportă energia Qi a splinei în plămâni, unde se amestecă cu Qi-ul pur inhalat, îmbogățit cu energia plămânilor și a inimii, și se infiltrează în vasele de sânge, unde se amestecă cu sângele pentru a se reface și a fuziona cu acesta. Transformarea esenței din Rinichi are loc în Măduva Osoasă și în Ficat.

Pentru ca sângele să își îndeplinească funcțiile, acesta trebuie să circule constant în vasele de sânge. Ocazional, dintr-un motiv oarecare, fluxul său încetinește și apoi se oprește, provocând un blocaj pe care îl numim stază de sânge (Xue Yu). Cauza stazei sângelui se poate datora stagnării Qi-ului hepatic, pătrunderii frigului în organism, îngroșării sângelui de către căldură, slăbirii Qi-ului, leziunilor externe sau slăbirii Yang-ului și dezvoltării frigului intern.

Staza de sânge perturbă mecanismul Qi și constituie astfel baza etiologică pentru multe probleme de sănătate diverse.

sânge

Cele mai frecvente simptome ale stagnării sângelui sunt

  • Dureri fixe oriunde în corp (adesea ascuțite, agravate de presiune și sau care se agravează noaptea).
  • Formarea de formațiuni palpabile (fibroame, chisturi, polipi, endometrioză, tumori etc.).
  • Piele gri închis la nivelul feței.
  • Buze, unghii și limbă purpurii.
  • Vene purpurii pe piele.
  • Dureri în timpul menstruației.
  • Sărirea menstruației sau probleme de fertilitate.

Principiile generale ale alimentației în pictură

Principiile nutriționale principale privind imaginile cu stază de sânge sunt similare cu cele pentru stagnarea energiei Qi. Ar trebui evitate alimentele și obiceiurile care copleșesc ficatul (în special stresul), afectează circulația energiei Qi și a sângelui sau răcesc și constrâng vasele de sânge.

Alimentele picante sau încălzitoare sunt în general folosite pentru a stârni sângele stagnant. În cazul în care starea pacientului este complicată de căldură excesivă sau de deficit de Qi, ingredientele cu o esență caldă (cum ar fi paprika, ghimbirul și usturoiul) ar trebui utilizate cu prudență. Prudența este de rigoare atunci când se aplică o dietă de stimulare a sângelui în cazurile în care staza de sânge este complicată sau chiar cauzată de deficiența Qi sau Yang.

În general, staza de sânge este concomitentă unei alte boli sau este însoțită de alte afecțiuni. În astfel de cazuri, în loc să bazați o întreagă dietă pe alimente care stimulează sângele, este mai bine să completați pur și simplu orice dietă adecvată cu câteva alimente selectate din lista de mai jos. În cazul în care staza sanguină este principala afecțiune, se poate pune inițial un accent sporit pe alimentele care fluidizează sângele. Pe măsură ce starea pacientului se îmbunătățește, dieta poate fi ajustată în consecință.

alimente

Alimente recomandate

  • Condimente și legume: turmeric, șalote, praz, arpagic, usturoi, ghimbir, taro, vinete, busuioc, paprika, nucșoară, oregano, rozmarin, piper alb.
  • Leguminoase și nuci: fasole adzuki, castane.
  • Carne și pește: carne de crab.
  • Băuturi: vin roșu, ceai verde, ceai oolong.
  • Fructe și legume: ridichi, pepene galben, roșii, pere, castane de apă.
  • Ciuperci: toate tipurile de ciuperci (ciuperci, urechea lui Iuda etc.).
  • Semințe: semințe de lotus, lacrimile lui Iov (lăcrimioara comună).
Stază de sânge în uter
  • Aubergine, alge marine, alge marine, urechea lui Iuda.
Sărat pentru a înmuia duritatea
  • Carne de crab, meduze, alge marine, nori (Porphyra umbilicalis), midii, scoici, pește pisică (trepang), urechi, păducel.
Evitați
  • Alimentele cu gluten, produsele lactate, alimentele crude, alimentele congelate, smoothie-urile. Alimentele nu joacă un rol major în formarea stazei, dar pot răci organismul.

Note clinice

Alimente împotriva cancerului
  • Ciuperci vitale: reishi, coriolus, cordyceps, agaricus, chaga, maitake, hericium, enoki, shiitake, mushroom, agaricon, polyporus, poria, auricularia.
  • Semințe: lacrimă, orez negru.
  • Legume: ridichi, roșii, ceapă, usturoi, praz, ceapă de primăvară, broccoli, varză, kale, conopidă, morcovi, spanac.
  • Fructe: pere, pepene galben, struguri, zmeură, afine, coacăze, coacăze.
  • Altele: castane de apă, semințe de lotus, semințe de in, fasole adzuki, ceai verde, ceai oolong, cantități mici de vin, ghimbir, piper, oțet, sărare adecvată, păducel, turmeric, carne de crab, meduze, alge marine, nori (Porphyra umbilicalis), midii, scoici, pește pisică (trepang), urechi.

Rețete

Pâine din semințe

Avem nevoie de:

  • 230 g semințe de floarea soarelui
  • 2 ouă
  • 30 g semințe de chia înmuiate cu 0,6 dcl apă
  • 60 g semințe de in aurii
  • 2 lingurițe de praf de copt
  • 25 g psyllium
  • 2 lingurițe de semințe de chimen
  • 2 lingurițe oțet de cidru de mere
  • 1 linguriță de sare
  • Cu apă

Procedeul: Se pun la fiert semințele de chia:

  • Înmuiați semințele de chia în apă timp de 5 minute.
  • Se macină semințele de floarea soarelui și in cu psyllium într-un robot de bucătărie.
  • Adăugați restul ingredientelor la semințele măcinate și infuzați treptat apa până când se formează o consistență asemănătoare unui aluat.
  • Se așază aluatul pe hârtie de copt într-o formă de șnițel și se coace la 150 °C timp de aproximativ două ore.
  • După ce s-a copt, se lasă să se răcească și se răstoarnă din vas. Pâinea trebuie să fie joasă pentru ca să se coacă bine, aluatul este greu datorită semințelor. Prin urmare, umpleți tava nu mai mult de jumătate.
pâine

Biscuiți cu semințe de chia

Aveți nevoie de:

  • 1 parte semințe de chia
  • 1 parte semințe de floarea soarelui
  • 1 parte semințe de dovleac
  • 1 parte semințe de susan
  • 2 părți apă
  • 1 cățel de usturoi (zdrobit)
  • 1 lingură de ceapă rasă
  • sare

Procedură:

Preîncălziți cuptorul la 160 °C, tapetați o tavă cu hârtie de copt. Într-un castron mare, se amestecă toate semințele. Într-un bol mai mic, combinați bine apa, usturoiul și ceapa, turnați peste amestecul de semințe, condimentați cu sare și amestecați bine. Lăsați amestecul să se odihnească timp de 30 de minute până se îngroașă. Folosind o spatulă, întindeți amestecul pe o foaie de copt cu hârtie de copt, tăiați în orice formă cu o spatulă sau un cuțit și coaceți timp de aproximativ 30 până la 40 de minute.

Din nou, puteți înlocui ceapa sau usturoiul cu rozmarin, cimbru sau scorțișoară, etc.